Tips till coachen

Kolla politiker! här är fler förbud ni kan återinföra

Motbok

1917 infördes förbud mot att köpa sprit utan motbok som gällde fram till 1955. Den ransonerade alkoholen svenskarna kunde få tag på och alla inköp stämplades i boken enligt Brattsystemet. Principen var att hindra alkoholister från att få tag på rusdrycker men hur mycket sprit du kunde få ut varierade från fall till fall. Under motbokens sista tid var maxransonen tre liter starksprit i månaden.

Kaffeförbudet

1756 infördes kaffeförbud i Sverige. Bondeståndet lyckades få igenom beslutet som en hämnd för att de tre högre stånden förbjudit hembränning. Efter det var brygden under perioder också förbjuden under flera tillfällen fram till och med 1822.

Långfredagen

I Sverige har långfredagen betonats av sorg och botdag, ända fram till 1969 vara alla offentliga nöjen enligt lag förbjudna. Biografer, teatrar och dansställen tvingades hålla stängt.

Serveringstiderna

Redan 1640 reglerades det i lag hur länge ett en utskänkningslokal fick servera sprit. Då kunde du köpa en öl fram till klockan 21.00, men bara på sommaren. På vintern var det slutsupet på lokal redan 19.00. Det gällde fram till 1860 då utskänkningstillståndet förlängdes till 22.00.

Förbudet mot Cornelis

1966 skrev Sveriges Radio i en intern instruktion att Cornelis Vreeswijk skulle spelas med måtta. Han gick ur upphovsrättsorganisationen Stim och under en period förbjöd SR alla hans låtar i radion. Samma år upphörde förbudet

Snott fån Aftonbladet. Tycker den var otroligt rolig.

 

 

Nu är det definitivt Glögg time!

Helvete så illa det är på våra vägar. Tänk att vi fick vinter i år med, konstigt med tanke på växthus effekten. 

 


Kommentarer
Postat av: Micke

Vill minnas att ogifta kvinnor inte fick nån ranson alls där...vanliga knegare hade tydligen också en mindre ranson än högdjuren i samhället.

3 liter i månaden i slutet där?

Låter ju som en lagom ranson ;)

2012-12-05 @ 19:42:52
URL: http://guldkryckan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0