Häst eller Oxe eller Gris?

Förtäring av hästkött är tabu för många människor, trots att de inte är vegetarianer, bland annat på grund av hästarnas betydelse som sällskapsdjur, då ger vi det till våra andra sällskapsdjur istället.

 

 

I det förkristna nordiska samhället hade hästen stor betydelse och hästkött åts bland annat vid religiösa högtider. Att äta hästkött betraktades senare under medeltiden som en hednisk sedvänja och var därför tabu. Även själva hästslakten betraktades som oren. När hästar skulle avlivas anlitades bödelns dräng, rackaren, och köttet slängdes bort eller gavs åt hundarna.

 

 

I svensk handel förekommer hästkött vanligen som rökt och skivat smörgåspålägg (hamburgerkött) eller som ingrediens i vissa korvar. Större delen av det hästkött som säljs i den svenska dagligvaruhandeln importeras från Sydamerika.  Av etiska skäl väljer många svenska hästägare att avliva hästarna på gården istället för att skicka dem till slakt. Kött från inhemska hästar blir ofta djurfoder för katter och hundar, medan avfallet brukar skickas till en uppsamlingsplats.

 

Det beräknas att ungefär 3 000 hästar om året säljs till hästhandlare som sedan skickar hästarna till Italien för slakt och försäljning där.

 

 

Så är det så att det fel att Polen o Rumänien är värre skurkar än vi då de säljer sitt hästkött till Sverige, när vi säljer till Italien.

 

Håller fullständigt med om att visst ska det vara det köttet som det står på förpackningen, fast dagens debatt vinklas så man nästan får för sig att hästkött är på gränsen giftigt. Debatten påminner om den som fanns för omkring 20 år sedan då det förekom åsnekött inom restaurang branschen.

 

 

 

Känns tryggt att ICA o COOP har så bra och fullständig kontroll på sina varor. hur många tror fortfarande på stämpeln Svenskt kött?

 

 

Nu Säljer vi oxkött i Sverige som egentligen är Hästkött eller fläskkött. Utvecklingen går framåt i landet!

 

Gnägg, Gnägg!


Kommentarer
Postat av: Micke

Har inga problem alls med att äta hästkött, det har ju tydligen inte människorna som köpt de där snabbrätterna ur div frysdiskar heller..man känner ingen skillnad.
Fast som du skrev, det ska ju stå på förpackningen vad det är för något...måste dock säga att jag tycker de skriker lite väl mycket i media om detta, fast jag förstår ju om folk känner sig lurade.
Sen så ska man ju inte sälja under falskt flagg, så är det ju bara.
Kanske vi kan få hästkött i frysdiskarna så småningom under rätt etikett?
Då vill jag nog veta hur mycket pengar de stackars krakarna dragit in på v-75 så man kan äta det med andakt. ;)

Fina djur är de hur som helst.

2013-02-13 @ 21:04:49
URL: http://guldkryckan.blogspot.com
Postat av: Gubben

Intressant tanke! Man har kanskse ätit upp en höginkomsttagare inom hästvärlden:)!
Istället för en fattig gris!

2013-02-13 @ 21:31:28
URL: http://mhats.blogg.se
Postat av: paloma

Har svårt att äta häst! men vem vet vad man får i sig?hamburger kött man typ har på mackan äter jag inte!
men skinka och nötkött äter jag gärna! även om jag tycker synd om djuret! försökte komma in hit till dig i veckan? men gick inte jag provade flera gånger! jag kommer byta portal på söndag typ i nästa vecka! kommer medela adressen då till dig det blir på nattstad i allafall.kram och hoppas du vill följa med dit då?

2013-02-17 @ 16:20:26
URL: http://www.paloma.bloggplatsen.se
Postat av: Gubben

Visst är det tokigt att sölja häst som något annat än häst. Givetvis ska det bli roligt att följa din nya blogg Paloma.
Nu avslutar vi hästkött för att gå över till gubbkött(mello)

2013-02-17 @ 18:07:30
URL: http://mhats.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0